Когато избира мебели за дома си, всеки търси качество, издържливост, приемлива цена и не на последно място – красиви и стилни артикули. Повечето от нас избират масивното дърво като доказало се по отношение на издържливост в годините. Дъб, орех, бреза, все дървета, които растат и по българските земи. 

Но редица екзотични дървета са също гарант за качество, при това на цена, която не е непосилна за джоба Ви. Такова е манговото дърво. Като материал, който се отглежда в далечни от България земи, мангото не е особено популярно сред производителите на мебели у нас. Но в чужбина и особено сред фирмите, които спазват политика на устойчиво производство на мебели, с мисъл към околната среда, манговото дърво отдавна се е наложило като предпочитан материал.

Защо?

В тази статия ще Ви запознаем с основните предимства на мебелите, произведени от мангово дърво, а в края й, за Ваше улеснение, Ви предлагаме линкове към красивите мебели и аксесоари от манго, които предлагаме във Via Déco.

„Човек може да пропътува целия свят в търсене на това, от което има нужда, само за да го открие, когато се завърне у дома си“

– Джордж А. Мур

Предимства на манговото дърво:

  • издържливо на вода – дървеният материал, който се добива от манговите дръвчета е известен с високата си издържливост на вода. Това го прави идеално както за мебели и аксесоари за интериора, така и за навън. Най-хубавото е при манговото дърво е, че може да подобрите водоиздържливостта му само чрез лак.
  • не изисква постоянни грижи – за разлика от някои други видове дървени материали, манговото дърво няма нужда от постоянна поддръжка, за да изглежда мебелта Ви като нова. В повечето случаи изисква единствено почистване с мека и влажна кърпа, за да се премахне прахта. Ако предпочитате, но далеч не е нужно, може да се нанесе и еднократно подходящата вакса, която да “запечата” дървото.
  • висока устойчивост – манговите дървета са известни с това, че са силни и растат бавно, което е предпоставка за тяхната здравина. Това ги прави идеални за производството на мебели, които дъгли години ще Ви служат, без да се притеснявате, че ще остареят.
  • различни цветове и украски – всяка мебел от мангово дърво има свой собствен уникален вид заради уникалността на самото дърво. Всяко със собствен цвят и украска, която се запазва в автентичен вид при повечето мебели.
  • eco-friendly – едно от основните неща, коит прави използването на мангово дърво екосъобразно, е това, че материалът се добива едва, когато дървото спре да дава плодове. Така не се нарушава екосистемата, в която расте. Голяма част от мебелите от мангово дърво, които се предлагат във Via Décо са произведени от дървета, отглеждани в отговорно управляни гори. Това означава, че не са изсичани безразборно и на тяхно място се засаждат нови. 
  • манговото дърво е лесно манипулируемо – въпреки здравината си, манговото дърво притежава и добра еластичност, което позволява то да бъде оформяно по различни начини при производството на уникални по вид мебели и аксесоари за дома.

Бъдете промяната, която искате да видите в света.

— Махатма Ганди

Открийте само във Via Décо – заглавията водят към артикулите в магазина ни: