Каква е първата Ви асоциация, когато чуете думата “бохем”? Човек, водещ живот без особени правила, наслаждаващ се на всеки миг от ежедневието? Художник? Музикант? Човек на културата, изкуството и литературата? Всичко това е вярно! Но освен това “бохем”, “бохемия” и “бохо” се идентифицират с еклетика, максимализъм, експлозия от цветове, емоции, живот, който се живее на пълни обороти и от който се взима с пълни шепи.

В последните години бохемският начин на живот навлезе съвсем естествено и като модно течение в интериорния дизайн. Но какво точно представлява? Какви са неговите характеристики? И как да създадете бохемска атмосфера в дома си? Отговорите Ви предлагаме в днешната ни статия.

Кратка история на БОХО СТИЛА

Бохемският стил в интериорния дизайн може да се проследи назад във времето, като началото му е поставено през 19 век в Париж, Франция. Вдъхновението за него са артисти, писатели, изпълнители, номади, които вярват, че креативността е много по-ценна от физическото измерение на парите. Това са оригиналните бохеми. Хората, за които е по-важно да изразяват собствения си талант, пред това да изкарват пари от него. Именно техните разбирания за живот и отказът им да приемат нормите дори в собствения си дом, водят до възникването на новото модно течение в интериорния дизайн, което с годините набира все по-голяма популярност. Особено сред свободомислещите хора. Бохемският стил в интериорния дизайн има за цел да обърне представите за красота и уют и да даде предимство на нестандартното.

Накратко бохо стилът може да се дефинира като:

 • липса на конкретна структура и подредба
 • свободно съчетание на цветове и текстури
 • почит на максимализма
 • има едно-единствено правило: НЯМА ПРАВИЛА

„Хубаво е да имаш пред себе си крайна цел на пътуването, но само пътуването има значение, не краят.“

– писателят-бохем Ърнест Хемингуей

Характеристики на БОХЕМСКИЯ СТИЛ в интериорния дизайн

Въпреки, че няма конкретни правила за това как да интегрирате бохостила у дома си, все пак има някои общиприети практики, които са чудесна начална позиция. Еклектични мотиви, светлина, растения, неутрални и земни тонове или микс от взаимно блокиращи се цветове – това са само малка част от характеристиките на бохемския интериор. 

 • ЦВЕТОВЕ: От неутрални нюанси като бялото в комбинация с бежови мотиви до микс от наситени, ярки цветови гами;
 • ФОРМИ: Бохо стилът не се отнася до създаването на форми в дома Ви, а по-скоро до напластяване, създаване на модели, които на пръв поглед изглеждат дори разпилени;
 • БЛЯСЪК: Декорации и акценти с метален завършек като злато, сребро, мед, дори желязо, са изключително популярни сред любителите на бохемския интериор;
 • ИНДИВИДУАЛНОСТ: Начинът, по който миксирате и напасвате цветове и структури, изразява строгата Ви индивидуалност и характер като човек
  • ДЕКОРАЦИИ: В бохемския стил на обзавеждане на почит са оригинални, ръчноизработени декорации, находки от битпазарите или античните магазини, сувенири от пътувания. Ратан, морска трева, лен, дърво, плюшени материи и много, ама наистина много одеала и декоративни възглавници.

   Видове БОХО интериор

   Макар, че няма основно и еднозначно определение за бохемския стил, именно възможността той да бъде разнообразен и в съответствие със собствения Ви характер, води до това да се класифицира в няколко различни вида:

   • МАРОКАНСКИ: Цветни модели, ниски маси, възглавници вместо столове, акцентни цветни стени. Повечето е повече!

   Нашите предложения:

   пуф с дамаска от естествена кожа

   килим от рециклиран текстил

   • ЗАПАДНОАМЕРИКАНСКИ: Винтидж кожа, висящи украшения, стенни пана и сгъваеми столове тип пеперуда. Рустик дизайн, кактуси и сукуленти, всичко, което крещи Дивия Запад.

   Нашите предложения:

   скрин от масивно дърво с плъзгащи се врати

   масивна дървена декорация за стена

   стенна декорация от юта

   • МОДЕРЕН БОХО СТИЛ: Бяло върху бяло, малки феерични светлини, плюшени одеала, винтидж канапе, принтове по стените, растения, стара колекция от китари, орнаментиран килим с дълъг косъм и всичко, което Ви праща директно в 70-те години на ХХ век.

   Нашите предложения:

   висяща лампа от ратан, ръчна изработка

   бъбрековиден диван с тапицерия от букле

Бъдете промяната, която искате да видите в света.

— Махатма Ганди

Все още основно популярен сред хората на изкуството, бохемският интериорен дизайн позволява в максимална степен на всеки да изрази себе си чрез дома, в който живее. Позволява Ви да подредите (или разхвърляте) мястото, на което живеете, така че то да говори за Вашия характер, да показва Вашата същност и да Ви носи спокойствие.