Една от първите инициативи, които подкрепихме във Via Déco, е свързана с любимото ни занимание в свободното време – четенето! Книгите са прозорец към света и начин да изживеем няколко живота в рамките на нашия и това е, което ни пленява. А когато говорим за книги, винаги го свързваме с комфорта на дома. Удобно меко кресло, топло одеало в студените есенно-зимни месеци, чаша сгряваща напитка и интересна книга! Звучи магично, нали?

Това е и връзката на Via Déco с книгите. При нас всеки е добре дошъл, за да донесе старите си книги, да си взема някоя от многото налични в магазина и дори да почете при нас, ползвайки комфорта на мебелите, които предлагаме. Кафето и чаят също са от нас!

Смятам, че книгите никога не са достатъчно.

— Джон Стайнбек

Инициативата ни отново е свързана с неправителствената организация „Училището на живота“. Подкрепяме горещо идеите на „Училището на живота“за по-устойчив начин на живот и с радост приемаме да участваме в техните инициативи, дори и само като своеобразен „домакин“.

Много от нашите клиенти вече се включиха в инициативата, но най-ревностните ни последователи в идеята са децата. В магазина имаме специален кът за най-малките ни клиенти, където те намират интересни книжки, с които да се занимават докато родителите им разглеждат магазина. Голяма част от децата взимат книжка и при следващото си посещение, оставят нова, за да продължат веригата.

Като възрастни освен, че сме признателни, сме категорични: нека взимаме пример от тези прекрасни създания, които са бъдещето ни.