Опазването на околната среда е сред основните приоритети на магазин Via Déco. Намаляване на отпадъците, които изхвърляме, рециклирането на това, на което не е възможно да вдъхнем втори живот или не можем да подарим, създаване на трайни навици за водене на устойчив начин на живот – това са част от решенията, които взимаме и прилагаме в тази посока.

Като хора се стремим с малки или по-големи крачки в ежедневието си да намаляваме отпечатъка, който оставяме върху околната среда. И това се оказа пресечната ни точка с Фондация „Училището на живота“. Неправителствената организация се „ражда“ също като нашия магазин в една доста предизвикателна от всяка гледна точка година – 2021. Мисията й е да образова, да отвори очите на хората към света, да ги накара да мислят повече за това, което оставят след себе си и да ги накара отново да заобичат Природата и да се грижат за нея.

Идеите и целите на Фондацията са в унисон с ценностите на Via Déco. Още с отварянето на Via Déco създадохме своя система за разделно събиране на отпадъци и компост и се стремим да подкрепяме различни инициативи с екологична насоченост.

Винаги казват, че времето променя нещата, но всъщност вие сами ги променяте.

— Анди Уорхоул

Такава е инициативата „Бъди Промяната“, която Фондация „Училището на живота“ стартира съвместно с един от нашите работни партньори – талантливият Тихомир от Свещи „От Любов“. Неговото вдъхновение и талант творят невероятно красиви и изящни ароматни свещи, част от които може да намерите и във Via Déco. За производството на своите свещи той се старае да използва минимално количество парафин, тъй като в прекомерни дози той не е полезен за здравето на хората. В търсене на все по-екологични варианти за създаването на свещите си, в разговор с хора от „Училището на живота“ им хрумна идеята да събират стария восък от недоизгорели свещи, с който да правят нови.

Ние с радост се съгласихме да бъдем своеобразен домакин на тази инициатива и в магазин Via Déco поставихме специална кофа, в която всеки клиент може да донесе стари свещи, восък от недоизгорели такива и други восъчни остатъци. Това е малката крачка, която Вие може да направите към Промяната! Към намаляването на човешкия отпечатък върху околната среда. А ние се ангажираме да предадем восъка на Тихомир, който да сътвори от него ново изящество. Свещите, направени от стария Ви восък, ще бъдат предлагани за продажба в нашия магазин, а част от продажната цена ще отива в касичката на Фондация „Училището на живота“ за осъществяването на нейните цели в образователната им мисия, насочена към обществото.

В Инстаграм и Фейсбук акаунта на Фондация „Училището на живота“ може да откриете и 21-дневно zero waste предизвикателство, в рамките на което са посочени основни принципи за намаляване на отпадъците, които всяко домакинство генерира.